BES'TEN AYRILANLARA VERGİ İADESİ İMKANI

BES

Milletvekili GÜMÜŞ, bireysel emeklilik sisteminden ayrılanların katkı payları üzerinden kesilen stopajların iade edileceğini açıkladı.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, bireysel emeklilik sisteminden ayrılanların katkı payları üzerinden kesilen stopajların iade edileceğini açıkladı.

Birikimli hayat sigortası ve bireysel emeklilik sisteminden ( BES ) çıkan katılımcılar için vergi iadesi hakkı doğuyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan bireysel emeklilikle ilgili yasa tasarısına alt komisyonda eklenen bir geçici maddeyle, sistemden ayrılmış olanların katkı payları üzerinden kesilen stopajların, getiriye ait kısmı hariç olmak üzere, iadesine olanak sağlandı.

Alt komisyonda, CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, MHP Antalya Milletvekili Mehmet GÜNAL ve AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Baha ÖĞÜTKEN tarafından verilen önergeyle, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na bir geçici madde eklendi. Geçici maddeyle, bireysel emeklilik sisteminden ayrılmış olan yüz binlerce hak sahibi ile idare arasında ortaya çıkmış olan ihtilafların giderilmesi de sağlanacak.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, yapılan düzenlemeyle ilgili bilgi verirken, tasarı öncesinde bireysel emeklilik sistemine girmiş olduğu halde sistemden ayrılan ve ödemiş olduğu katkı payları ve getirileri üzerinden vergilendirilen katılımcılar olduğuna dikkat çekti ve Bu konuda ilgili mahkemelerde çok sayıda dava bulunmaktadır. Tasarıya ilave ile, bu kişilerden kesilen stopajların getiriye ait kısmı hariç, iade edilmesi sağlanacaktır.” dedi. GÜMÜŞ, yeni düzenlemeyle Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinde tanımlanan Menkul Sermaye İradı” kavramına açıklık getirildiğini de anımsatarak, Mevcut durumda anapara dahil gerçekleşen stopaj, düzenleme sonrası sadece getiri üzerinden gerçekleşecek” diye konuştu.

Yeni düzenlemede yer alan, sadece getiri üzerinden stopaj alınması uygulaması, alt komisyonda eklenen geçici maddeyle, sistemden ayrılmış olanlar için de avantajlar sağlıyor. Sistem içindeyken hem anapara hem de getiri üzerinden stopaj ödemiş olanlar, anapara üzerinden ödemiş oldukları stopajları geri alabilecekler. Ancak bunun için, yasanın yayımlandığı tarihten itibaren bir yıl içinde hak sahiplerince tevkifatın yatırıldığı vergi dairelerine başvurulması ve dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi gerekiyor. Bu kapsamda açılmış davalardan vazgeçilmesi durumunda, idare tarafından açılmış davalar da sürdürülmeyecek, taraflarca herhangi bir masraf ve vekalet ücreti talep edilmeyecek.

 

 

 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı